Translate

mandag 12. august 2013

Ripsbærgele

I dag ble rips plukket inn og vi laget ripsbærgele for første gang. Dette var veldig gøy og så enkelt. 
Her er det ferdige resultatet, glass og lokk mangler litt pynt ,men det skal de få senere.

Framgangsmåte:

Vi brukte saftkoker til å lage saften.
 I den nederste kasserollen fylles det opp med vann, dette kokes opp før de siste kasserollene settes på. 
Fyll opp med rips. Ca 10 liter gikk i denne. 
Vi valgte å la saften stå til damping i 2 timer for og få all saften av ripsen.
 Etter en times tid sjekkes den midterste kasserollen så det ikke renner saft under.
Sett en ren kasserolle på en stol eller lignende, sett slangen oppi og slipp all saft ut i kasserollen.
Etter to timer med damping sjekkes bærene om de er tomme for saft.
Slik ser bærene ut nå. Og saften siles ut gjennom slangen og 3 liter saft er ferdig.
Skum av saften, dette gjøres enkelt ved å bruke en stålskje. 
Varm opp saft med sukker.
Vi brukte 3 kilo sukker. 
Småkok saften med sukkeret til det begynner og tykne.
Etter 5 minutter tas geleprøven.
Ta litt gele på en asjett, settes i kjøleskapet til det er kaldt, dra fingeren gjennom, holder geleen seg er den ferdig, hvis ikke må mer sukker tilsettes. 

 Glass steriliseres i ovn, 130 grader. Viktig at glassene er varme når geleen has i for å få vakuum og så slipper vi mugg.
Fyll glass med varm ripsgele, skruv på lokk.
Sett geleen kaldt og vi har deilig ripsgele til våre viltmidagger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar